Sunday, November 4, 2007

Sudah Haji Tetapi Masih Jadi Penyanyi

Balik haji masih menyanyi

SOALAN: Kawan saya dulu kerjanya menyanyi dan sekembalinya dari Tanah Suci, dia masih lagi kekal dengan kerjaya lamanya. Bagaimanakah dengan ibadat hajinya?

– Mastura Said,

Hulu Klang, Selangor.

JAWAPAN: Seseorang yang ingin mengerjakan haji, kata ulama hendaklah memastikan ibadat haji adalah sebagai haji mabrur iaitu haji yang diterima Allah dan tidak ada balasannya selain syurga. Kata mereka, antara syarat untuk mendapatkan haji mabrur tersebut ialah ada syarat-syarat sebelum haji, semasa melakukannya dan selepasnya. Di antara syaratnya yang berterusan ialah keikhlasan hati dan kefahaman kita tentang tujuan ibadat tersebut iaitu untuk memperhambakan diri di bawah kebesaran Allah sehingga urusan yang lain-lain dipandang gampang dan tidak dapat memalingkan ibadat tersebut dari matlamat asalnya iaitu untuk menyatakan sebenar-benar kehambaan dan untuk keredaan Allah semata-mata.

Nyanyian tidak semesti semuanya berunsur melalaikan malah ada juga yang berbentuk memberi semangat patriotik dan rangsangan untuk tujuan baik seperti nyanyian berbentuk semangat keagamaan memuji kebesaran Allah dan kecintaan kepada negara. Sewajarnyalah sekembali dari mengerjakan ibadat tersebut, nyanyiannya sepatutnya berubah bentuk pengertian dan tujuannya, sesuai dengan ajaran dan tuntutan agama. Wallahualam.

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=
1104&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_05.htm

No comments: