Wednesday, November 14, 2007

Auratkah Suara Wanita?

Benarkah suara wanita itu aurat utk diperdengar kpd umum kecuali utk membaca Quran/mendidik? Bagaimana jika utk berzanji, nasyid (seperti kumpulan Solehah), pertandingan berbalas pantun, bersajak, pertandingan debat, syair, nyanyian lagu tradisional & patriotik seperti lagu Negaraku & Jalur Gemilang? Saya musykil kerana terdapat banyak lagu yg dinyanyikan oleh wanita pada zaman ini. Adakah suara wanita itu aurat adalah ijtihad lama yg sudah tidak relevan dgn situasi di Malaysia sekarang? Saya meminati nyanyian Siti Nurhaliza kerana kemerduan suaranya. Adakah suaranya itu aurat utk umum, dan wanita sepertinya hanya boleh menyanyikan lagu nasyid sahaja. Bukannya lagu patriotik / tradisi / pop etnik. Sekian, terima kasih..

Dalam surah Al-Ahzab ayat 32 bermaksud :
" Wahai isteri-isteri nabi, kamu sekelian tidaklah seperti wanita-wanita yang lain. Jika kamu bertaqwa, maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dalam hatinya dan ucaplah perkataan yang baik"

Merujuk kepada Fatwa Negeri Kedah bahawa suara perempuan bukan aurat maka dengan itu tiada haram didengarkan kecuali jika timbul fitnah kepada lelaki yang ajnabi. Demikian juga haram hukumya jika terdapat kelazatan kepada pendengar yang ajnabi menurut pandangan Imam Zarkasyi ( Sila rujuk Tuhfah al Muhtaj Jilid 7 halaman 192) .

http://baheis.islam.gov.my/web/musykil.nsf

No comments: