Friday, November 7, 2008

Bolehkah Wanita Ziarah Kubur?

Soalan:
Assalamualaikum ustaz ..orang perempuan boleh tak ziarah kubur, terutama pada hari raya..kan dah jadi adat kita orang melayu..takut2 tak boleh..

Jawab:
Hukum asalnya makruh. Makruh perempuan ziarah kubur, kecuali kubur Nabi-nabi dan wali-wali, maka sunat juga mereka ziarah.

Illat makruh perempuan ziarah kubur adalah "li mazhinnati bukaaiihinna" - kerana tempat zan tangisan mereka. Oleh sebab mereka biasanya tidak tahan hati bila berada di perkuburan. Oleh sebab tidak dapat menahan ratapan, maka makruh . Kalau sebaliknya jika ada yang tahan hati, maka tidak makruh lagi, bahkan sunat ziarah. Tapi kena jagalah perkara lain yang tidak bertentangan dengan hukum .

Kalau ditanya kenapa pula makruh , tidak haram?.
Jawabnya: Sebab illat haram itu tidak tahkik. Cuba perhatikn perkataan "Limazhinnati"... zan tidak menunjjukan tahkik.Wallahu a'lm.

Kalau ditanya lagi mana pula dalil ada orang perempuan boleh ziarah kubur?.
Jawab : Ada banyak sangat.
Salah satunya hadis sahih " fazaaruuha"- kamu ziarahilah- sedangkan Siti Aisyah ada dalam "majlis khitab" pada sabdaan Nabi tersebut.
Aisyah adalah perempuan dan kalimat "tum" juga tidak membezakan antara lelaki dan perempuan. Sebab itu diriwayatkan Aisyah setiap hari akan selalu keluar ke kubur.
Oleh yang demikian , kelaziman menziarahi kubur juga tidak boleh dikatakan sebagai taksub kepada kubur. . wallahu a'lam.

sumber

No comments: