Sunday, September 7, 2008

Puasa: Kelonggaran Untuk Ibu Mengandung

SOALAN: Ramai kawan bertanya adakah dengan hamil sahaja membolehkan wanita berbuka puasa, atau selepas tujuh bulan atau hampir bersalin? Saya masih mencari jawapan.

– Bakal ibu, Shah Alam.

JAWAPAN: Apa yang pasti jika seseorang yang mengandung itu menghadapi masalah seperti sakit buah pinggang, maka bolehlah dia berbuka puasa, bukan kerana ia mengandung tetapi kerana penyakitnya itu jika sudah diakui oleh doktor yang pakar. Puasa juga boleh dibuka oleh ibu yang mengandung atau tidak tetapi sedang menyusukan bayi, jika kerana berpuasa akan menyebabkan kekurangan susu daripada payu daranya. Atas keperluan anak susuan itu diizinkan berbuka puasa.

Apa pun ingin saya mengingatkan ada satu kajian di Universiti al-Azhar yang mengatakan puasa itu sendiri tidak memberi kesan buruk kepada mereka yang mengandung dan juga janin dalam perut ibu. Namun jika si ibu yang mengandung merasakan terlalu penat dan boleh menjejaskan kesihatannya, banyak pihak mengatakan ia boleh berbuka puasa.

Ada juga ibu-ibu mengandung yang disahkan oleh para doktor mempunyai masalah kekurangan darah. Jika ia memerlukan makanan berzat, serat atau sebagainya, tetapi kalau dia mampu menampung memakan makanan itu pada waktu berbuka puasa sehingga waktu sahur, tidaklah perlu untuk meninggalkan puasa. Tetapi jika dia tidak mampu mencukupkan makanan tersebut pada masa berbuka hingga waktu sahur, bolehlah dia berbuka.

baca seterusnya

No comments: