Saturday, May 10, 2008

Bayar Fidyah Puasa

Bayar fidyah dan puasa

SOALAN: Sebelum ini saya bayak melakukan kesalahan dalam hidup, dan saya ingin bertaubat sekarang. Bagaimana saya ingin membayar ibadat puasa yang tertinggal selama ini ?
– Maziah Abdul Karim,
Raub , Pahang ,

JAWAPANNYA:

Anda perlu kira berapa tahun ibadat puasa yang ditinggalkan itu mengikut perhitungan sendiri. Contohnya sangkaan anda 10 atau 11 tahun maka ambil yang lebih cermat yakin dan pasti iaitu 11 tahun. Maka dalam 11 tahun itu berapa hari atau bulan yang anda tinggalkan. Maka hari-hari itulah yang perlu anda qada dan anda dikehendaki berpuasa berapa hari yang tertinggal sahaja, dengan membayar fidyahnya sekali, satu cupak makanan untuk satu hari dan akan berulang fidyah tersebut sekiranya berulang tahunnya.

Katakan 11 tahun, kenalah dikali 10 tahun yang berulang tadi. Jadi kalau 11 tahun bererti anda dikenakan membayar fidyahnya sebanyak 3,600 cupak makanan sebagai fidyah untuk dibahagikan kepada fakir miskin.

Berlainan mereka yang langsung tidak ada kemampuan kerana mereka itu (yang tidak berkemampuan) tidak diwajibkan mengqada puasanya selain membayar fidyah .Allah s.w.t. berfirman bermaksud: Dan wajib atas mereka yang tidak terdaya untuk berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu dengan memberi makan fakir miskin, dan sesiapa yang bersukarela memberi kebajikan (bersedekah dan sebagainya) lebih dari yang ditentukan, maka itu adalah suatu kebaikan baginya, (Surah al-Baqarah ayat 184). Wallahualam .

sumber

No comments: