Saturday, October 18, 2008

Boleh Agih Sendiri Zakat?

ANTARA soalan yang sering dikemukakan kepada pegawai zakat ialah: Bolehkah saya mengagih sendiri zakat? Untuk menjelaskan soalan ini, ada huraiannya. Samalah seperti orang bertanya, solat tanpa memakai baju sekadar berkain pelekat bagi orang lelaki, adakah sah atau tidak? Jawapannya mungkin sah mungkin tidak. Maka, apakah alasannya? Apakah hujahnya?

Zakat adalah ketetapan Allah SWT. Ia adalah rukun Islam. Menunaikannya mestilah mempunyai kaedah yang khusus. Kaedah ini samalah apabila kita mahu mendirikan solat. Adakah boleh kita mendirikan solat mengikut kehendak hati kita sendiri. Solat Zuhur empat rakaat kita pendekkan sahaja kepada dua, atau takbiratul ihram yang berbahasa Arab kita tukarkan ke bahasa Inggeris. Bolehkah?

Dalam mendefinisikan zakat, ulama secara jelas menyebutkan kalimah ‘tertentu’. Zakat adalah harta-harta tertentu yang dikeluarkan dengan syarat-syarat tertentu dan diberikan kepada asnaf-asnaf yang tertentu. Terdapat tiga kali kalimah ‘tertentu’ dalam definisi zakat menurut syariat. Jelaslah, bahawa zakat adalah satu ibadat yang khusus. Maka, ia perlu difahami dalam melaksanakannya. Hakikat faham inilah yang mungkin tiada pada majoriti orang Islam kini. Sebab itulah, Nabi Muhammad SAW awal-awal lagi menyampaikan pesan: "Seorang yang faqih (faham agama) itu lebih berat (susah) bagi syaitan (untuk merosakkannya) berbanding seribu orang ahli ibadah (yang jahil)." (riwayat at-Tirmizi)

Kenapa? Kerana dengan faham dalam agama, kita tahu meletakkan keutamaan. Kata Dr. Yusuf Al-Qardhawi, ada fiqh al-awlawiyatnya. Maka, kita tidak tersasar dalam tindakan dan tidak rugi dalam beramal.

seterusnya

No comments: