Saturday, August 9, 2008

Sembelih dalam Perigi & dalam Perut

Sembelih dalam perigi

SOALAN: Bagaimana saya menyembelih binatang (lembu) yang terjatuh ke dalam perigi sedangkan keadaannya amat menyulitkan untuk saya memotong lehernya. Ini disebabkan kedudukannya tersorok ke bawah dan tidak ada orang yang dapat membantu saya pada masa itu. Bagaimanakah caranya dan bagaimana pula cara menyembelih anak (lembu) yang dalam perut ibunya?

– Roshidi Che Man,

Damansara.

JAWAPAN: Anda boleh menyembelih binatang tersebut di mana-mana anggotanya yang dapat sahaja, sekalipun bukan pada leher tempat biasa kita menyembelih binatang. Tetapi penyembelihan itu hendaklah dengan menggunakan senjata yang dapat melukakannya secara yang mendalam, bukan setakat gurisan sahaja. Selain itu, apabila didapati binatang itu masih kuat (hidup) maka kenalah disembelih lagi kecuali selepas tikaman yang pertama itu ianya terus mati maka halallah binatang itu

Manakala penyembelihan anak (lembu) yang dalam perut ibunya itu ialah dengan menyembelih ibunya sendiri sebagaimana sabda Nabi yang bermaksud: menyembelih anak yang dalam perut ibunya itu ialah dengan sembelih ibunya. Wallahualam.

sumber

No comments: