Saturday, February 2, 2008

Hukum Melabur Dalam Swiss Cash

SOALAN 1
Saya ingin bertanya pada ustaz mengenai hukum melabur dalam pelaburan saham. Adakah melabur dalam Swiss Cash dibolehkan dalam Islam? Ini kerana mereka mendakwa tidak terlibat dalam pelaburan arak dan judi.

JAWAPAN:

Orang Islam hendaklah berhati-hati di dalam memilih kaunter pelaburan, supaya pelaburan mereka benar-benar menepati kehendak syarak. Sesuatu pelaburan tidak dapat dilabelkan halal selagi mana belum ada badan pengawal syariah. Sekalipun tidak terlibat dalam perjudian dan arak. Untuk memastikan pelaburan kita halal, kita perlu memastikan ke mana wang ringgit kita dilaburkan atau didagangkan.

Walaupun Swiss Cash mendakwa tidak melakukan aktiviti yang haram dalam perniagaan. Kita perlu sedar pelaburan sebegini didominasi oleh orang-orang bukan Islam. Mereka yang bukan Islam ini hanya tahu bahawa dalam Islam tidak boleh berjudi dan minum arak. Maka fokus diberikan kepada dua elemen ini.

Pelaburan kita dalam laman web sebegini jelas terdapat unsur-unsur gharar (keraguan). Kerana pergantungan kita hanya pada dokumen secara elektronik semata-mata. Ditakdirkan laman web tersebut ditutup, bagaimana nasib si pelabur?

seterusnya

No comments: