Sunday, February 24, 2008

Bolehkah Wanita Zaman Ini Bermusafir Tanpa Mahram?

Soalan seperti ini sudah banyak kali diajukan kepada saya. Jawapan rasmi di Malaysia, haram musafir bagi wanita tanpa mahram itu. Saya pernah mendengar sendiri, pihak Tabung Haji tidak izinkan wanita me nunaikan ibadat haji tanpa mahramnya.

Pendapat seperti ini sesuai dengan apa yang difatwakan oleh ulama besar di Syria, Wahbah al-Zuhaili yang menyatakan, “Tidak harus wanita melakukan haji dan umrah tanpa mahram. Namun menurut beliau, mazhab Syafii membolehkan haji wajib, tetapi bukan umrah. Jika haji sunat (kali kedua atau ketiga) diwajibkan ada mahram.

Pendapat yang sama diberikan beliau ketika ditanya tentang wanita ke luar negara bagi mencari ilmu. Katanya, mesti bersama mahram. Jika terpaksa, mesti ditemani, sekurang-kurangnya ada wanita bersama yang dipercayai.

Namun agak menarik perkara ini diwacanakan semula. Jika berpegang kepada pendapat seperti itu, boleh dikatakan seluruh ibu bapa beragama Islam di Malaysia dewasa ini berdosa. Manakan tidak, boleh dikatakan setiap rumah di Malaysia ada sahaja anak perempuan mereka belajar atau bekerja di luar negara atau di luar daerah tempat tinggal, atau suami melepaskan isteri ke out-station.

seterusnya

No comments: