Thursday, April 10, 2008

Bayangkan Lelaki Lain Semasa Bersetubuh

Soalan: Saya ingin bertanya dan musykil, kerana setiap kali bersama suami, saya selalu membayangkan lelaki lain untuk meningkatkan rangsangan dan keberkesanan dalam persetubuhan itu. Suami saya tidak mengetahui perangai pelik saya ini. jadi bolehkah saya berbuat demikian untuk kebahagiaan kami?

– Isteri keliru,

Labok Machang.

JAWAPAN: Persoalan anda ini, memerlukan banyak penjelasan dan kajian yang lebih terperinci. Ini kerana bayangan yang dinyatakan itu tidak jelas. Adakah gambaran yang anda lakukan itu dengan membuat persetubuhan dengan orang lain dan bukan suami anda? Jika demikian, maka itulah yang dikatakan zina hati. Sedangkan dosa itu apa yang terguris di hati dan malu untuk ditonton atau diketahui manusia lain, atau melakukannya dengan suami anda yang dibayangkan rupanya seperti lelaki lain, sebab kalau begitu tidak boleh dikatakan zina. Malah masih dalam lingkungan yang halal lagi dibenarkan. Rasulullah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: Apabila seseorang itu terpesona melihat seorang wanita dan terdapat rangsangan, maka bersegera kembali ke rumahnya sendiri, kerana di rumahnya juga, kamu akan dapati seperti (apa yang dapat kita faham itu juga adalah gambaran) apa yang ada padanya.

Ertinya perasaan hati yang di luar kawalan itu tidak diambil salah tetapi perlu disalurkan perasaan tersebut ke tempat yang dibenarkan iaitu suami atau isteri masing-masing dan jangan sekali-kali dengan orang lain. Terimalah pasangan kita itu seadanya, itulah punca kebahagiaan rumah tangga, boleh jadi mereka yang kita rasakan indah dan menawan itu tidak dapat menandingi pasangan kita yang ada bersama di samping kita. Dan ingatlah pesanan Allah s.w.t. yang bermaksud: sekiranya kamu benci (pasangan kamu itu) pada sesuatu, barangkali banyak lagi kebaikan lain yang ada pada dirinya (selama ini) (an-Nisaa’ ayat 19). Sehingga kita dapat hidup selesa di sampingnya, sedangkan orang lain yang kita rindukan itu, mungkin cuma bala yang akan menderitakan hidup kita selamanya. Wallahualam.

SUMBER

No comments: